ADA 7B

ADA 7B

ADA 7B

Öneri proje geliştirilen alan Ada 7B olarak tanımlanmaktadır. Çalışma alanı Fatih Caddesi üzerinde Vali Göbeği ile köşe noktasından ilişki kuran, Vali Ürgen Parkı ile Ali Rıza Efendi Çamlığı arasında kalan bir konumda bulunmaktadır. Alan, en düşük noktası olan Fatih Caddesi üzerindeki köşe nokta ile en yüksek noktası arasında 10m kot farkı bulunan bir eğime sahiptir.

Tasarım önerisinde ilkesel olarak master plan kurgusundaki çepere yerleşen, iç avlular oluşturan karakterin korunması esas alınmıştır. İhtiyaç programındaki yoğunluğa rağmen, Z+5 kat yükseklik sınırı içerisinde kalarak, nitelikli ve toprak bir avlu elde edebilmek için süreç içerisinde birkaç farklı şema çalışılmıştır. Neticesinde çepere yerleşen, kamusal (ticari) ve özel (konut) olmak üzere iki ayrı avlu tanımı yapan, orta koridorlu bir şema üzerinden proje geliştirilmiş ve sayısal hedeflere ulaşılmıştır.

Programdaki iki ana fonksiyon olan konut ve ticaret işlevi, arazideki eğimden de yararlanılarak iki farklı kot düzleminde ele alınmıştır. Deprem öncesi durumda da ticari olarak işleyen, 89 kotundaki Fatih Caddesi ile Karaoğlanoğlu Caddesi üzerinde, yol eğimiyle adapte edilerek ticari birimler yerleştirilmiştir. Bu iki cadde üzerinden erişilen pasajlarla yine 89 kotundaki kamusal ticaret avlusuna erişilmekte ve çeperdeki ticaret avlu içerisine sızmaktadır. Bu ticaret avlusunun altında ise Karaoğlanoğlu Caddesi üzerinden erişilen bir otopark çözülmüştür.

93.50 kotuna çıkıldığında ise her iki avluda da (ticaret ve konut avlusu) artık konutlar vardır. Bu düzlem üzerinden tüm bloklara giriş yapılabilmektedir. Bu kottaki avlulara bakan daireler bahçeli olarak kurgulanmıştır. Konut avlusuna Karaoğlanoğlu Caddesi,  Mimar Sinan Sokak ve Varlık Sokak tarafından pasajlarla, ticaret avlusundan ise iki farklı noktada konumlanan merdivenlerle erişim sağlanmaktadır.

Konut avlusu üzerinde kurgulanan iki adet eyvan karakterli mekan ile hem avlunun hava sirkülasyonu anlamındaki geçirgenliği arttırılmış, hem de oturma, yeme-içme, sohbet etme, buluşma, bisiklet park etme gibi eylemlere olanak sağlayan gölgelikli, serin mekanlar elde edilmiştir.

Konut avlusunda oluşturulan toprak avluda büyük ağaçlar yetişebilecek, yaşayanlar gölgesinde buluşup sohbet edebilecekleri yeşil bir bahçeye sahip olacaklardır. Ayrıca projede bu toprak avluya bakan, içinde taziye, toplantı, eğitim vs. gibi işlevlerin olabileceği bir sosyal tesis önerilmiştir.

Konut blokları tasarlanırken K 2+1, B 2+1 ve 3+1 konut birimlerinin oda sayılarına göre bir modülasyon geliştirilmiş ve taşıyıcı akslar bunun neticesinde ortaya çıkmıştır. K 2+1, açık mutfaklı 3 birimli bir ünite olarak tasarlanmıştır. 1 oda eklendiğinde B 2+1, 2 oda eklendiğinde ise 3+1 konut birimine dönüşmektedir. Köşe ve blok birleşim ise özel/atipik daire çözümleri geliştirilmiştir.

PROJE GÖRSELLERİ